
ROBERT E. SHANNON
City Attorney

HEATHER A. MAHOOD
Chief Assistant City Attorney

MICHAEL J . MAIS
Assistant City Attorney

OFFICE OF THE CITY ATTORNEY
Long Beach, California

HONORABLE MAYOR AND CITY COUNCIL
City of Long Beach
California

RECOMMENDATION :

Recommendation to declare ordinance amending Municipal Code
Chapter 1 .28 relating to record retention read the first time and laid over
to the next regular meeting of the City Council for final reading .

DISCUSSION

Pursuant to your request, this office has prepared and submits the above
referenced ordinance for your consideration . The ordinance would clarify that
documents prepared, received or maintained by the Mayor, City Councilmembers,
elected officials, and the various City Departments are the property of the City . The
ordinance would also require that the Mayor and each City Councilmember prepare,
with the assistance of the City Clerk, a retention schedule for the various City
documents under their respective custody and control . This requirement is currently
applicable to the City Manager, each of the City Departments under his control, and
the other elected officers of the City . The ordinance further clarifies that records
must be retained consistent with the requirements set forth in State law, the City
Charter, the Municipal Code and by existing administrative regulation . A redlined
version of the amendments are attached for your convenience .

SUGGESTED ACTION :

Approve recommendation .

Very truly yours,

ROBERT E . SHANNON, City Attorney

By

December 5, 2006

MIC AEL J .

	

IS
Assistant Cit ttorney
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ORDINANCE NO .

AN ORDINANCE OF THE CITY COUNCIL OF THE

CITY OF LONG BEACH AMENDING THE LONG BEACH

MUNICIPAL CODE BY AMENDING CHAPTER 1 .28

RELATING TO RECORD RETENTION

The City Council of the City of Long Beach ordains as follows :

Section 1 . Chapter 1 .28 of the Long Beach Municipal Code is amended to

read as follows :

Chapter 1 .28

RECORD RETENTION

1 .28 .010

	

Records survive transition of officials .

All documents prepared, received, or maintained by the Office of

the Mayor, City Councilmembers . by any elected city official, and by the

head of any City department, are the property of the City . The originals of

these documents shall be maintained consistent with State law and the

records retention policies of the City as set forth in the City Charter, and

by administrative regulation .

1 .28 .020+0 Schedules .

With the assistance of the City Clerk, record retention schedules

shall . nay be prepared by the Mayor and each City Councilmember, the

City Manager for any department under his or her direction and control,

and by the elective officers for their respective departments_ artd Said

retention schedules shall be submitted to the City Council for approval .

The retention schedules f6r each department shall designate and

describe each separate type, class or series of city records and shall
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provide : (a) the length of time that each type, class or series of records

must be maintained ; (b) when any of the records may be transferred from

the department to the city record center ; (c) when duplicate records may

be destroyed pursuant to section 1 .28.030 ; and (d) when requests may be

submitted to the city attorney for consent and to the city council for

approval of destruction of original or record copies of city records .

1 .28 .03026 Destruction--Approval required .

Original or record copies of city records which are not required by

law to be permanently maintained shall not be destroyed until a request

for the destruction of each original or record copy or class or series of

such records has received the prior written consent of the city attorney

and the prior approval of the city council in accordance with the provisions

of the California Government Code relating to the destruction of public

records . Such consent and approval of a request for destruction of a type,

class or series of records shall not constitute continuing authority for

subsequent destruction of the same type, class or series of records, but

the consent and approval required by this section shall be obtained prior

to each such subsequent destruction .

1 .28.04036 Destruction--Duplicate records .

The Mayor and each City Councilmember, the elective department

heads, the City Manager or a department head who has been given

written authorization by the city manager, may destroy or cause the

destruction of any duplicate city record, which is less than five (5) years

old, if the Mayor, Councilmember, elective officer, City Manager, or duly

authorized department head has determined to his or her satisfaction that

the duplicate record does not constitute the official record copy, and that
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the duplicate record is no longer required for use in the conduct of city

business, and that the duplicate copy has been kept for the time specified

by the

	

record retention schedule as approved by the City

Council .

Sec. 2 . The City Clerk shall certify to the passage of this ordinance by the

City Council and cause it to be posted in three conspicuous places in the City of Long

Beach, and it shall take effect on the thirty-first day after it is approved by the Mayor .

I hereby certify that the foregoing ordinance was adopted by the City

Council of the City of Long Beach at its meeting of	, 2006, by

the following vote :

Ayes :

	

Councilmembers :

Noes :

	

Councilmembers :

Absent:

	

Councilmembers :

Approved :	
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ORDINANCE NO .

AN ORDINANCE OF THE CITY COUNCIL OF THE

CITY OF LONG BEACH AMENDING THE LONG BEACH

MUNICIPAL CODE BY AMENDING CHAPTER 1 .28

RELATING TO RECORD RETENTION

The City Council of the City of Long Beach ordains as follows :

Section 1 . Chapter 1 .28 of the Long Beach Municipal Code is amended to

read as follows :

Chapter 1 .28

RECORD RETENTION

1 .28.010

	

Records survive transition of officials .

All documents prepared, received, or maintained by the Office of

the Mayor, City Councilmembers, by any elected city official, and by the

head of any City department, are the property of the City . The originals of

these documents shall be maintained consistent with State law and the

records retention policies of the City as set forth in the City Charter, and

by administrative regulation .

1 .28 .020

	

Schedules .

With the assistance of the City Clerk, record retention schedules

shall be prepared by the Mayor and each City Councilmember, the City

Manager for any department under his or her direction and control, and by

the elective officers for their respective departments . Said retention

schedules shall be submitted to the City Council for approval . The

retention schedules shall designate and describe each separate type,

class or series of city records and shall provide : (a) the length of time that

1



1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
R

fl
N 0

13•

	

ar p N
C C 7 O•

	

o o R ~
ram ~~ 14y C C V N

` °0U

	

15aodsL

UM ~H 16
C
O

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

each type, class or series of records must be maintained ; (b) when any of

the records may be transferred from the department to the city record

center; (c) when duplicate records may be destroyed pursuant to section

1 .28.030 ; and (d) when requests may be submitted to the city attorney for

consent and to the city council for approval of destruction of original or

record copies of city records .

1 .28.030

	

Destruction--Approval required .

Original or record copies of city records which are not required by

law to be permanently maintained shall not be destroyed until a request

for the destruction of each original or record copy or class or series of

such records has received the prior written consent of the city attorney

and the prior approval of the city council in accordance with the provisions

of the California Government Code relating to the destruction of public

records. Such consent and approval of a request for destruction of a type,

class or series of records shall not constitute continuing authority for

subsequent destruction of the same type, class or series of records, but

the consent and approval required by this section shall be obtained prior

to each such subsequent destruction .

1 .28.040

	

Destruction--Duplicate records .

The Mayor and each City Councilmember, the elective department

heads, the City Manager or a department head who has been given

written authorization by the city manager, may destroy or cause the

destruction of any duplicate city record, which is less than five (5) years

old, if the Mayor, Councilmember, elective officer, City Manager, or duly

authorized department head has determined to his or her satisfaction that

the duplicate record does not constitute the official record copy, and that
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City Council

Beach,

the duplicate record is no longer required for use in the conduct of city

business, and that the duplicate copy has been kept for the time specified

by the record retention schedule as approved by the City Council .

Sec. 2 . The City Clerk shall certify to the passage of this ordinance by the

and cause

and it shall take

it to be posted in three conspicuous

effect on the thirty-first day after

places in the City

it is approved by the

of Long

Mayor .

8 I hereby certify that the foregoing ordinance was adopted by the City

9 Council of the City of Long Beach at its meeting of , 2006, by

10 the following vote :

11 Ayes: Councilmembers :

12
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23 Approved :

24
Mayor

25

26
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