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Working Together to Serve 

Memorandum 

Office of the City Attorney 

DATE: 

TO: 

FROM: 

SUBJECT: 

December 14, 2022

Ethics Commission 

Taylor Anderson, Deputy City Attorney 

Memorandums to the Mayor and City Council regarding Legal 
Restrictions on Campaign Activities 

Pursuant to your request, please find a copy of the following memorandums sent to the 
Mayor and City Council on August 15, 2022 and January 26, 2022 regarding legal 
restrictions on campaign activities included as Attachment 1.

Please let us know if you have any questions. 
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City of Long Beach 
Working Together to Serve 

Office of the City Attorney 

DATE: August 15, 2022 

TO: Honorable Mayor and Members of the City Council  

FROM: Taylor M. Anderson, Deputy City Attorney 

SUBJECT: Prohibition Against the Use of Public Resources for Campaign Activities 

This memorandum is to serve as a reminder that State law and the City’s own regulations 
prohibit the use of “public resources” for campaign-related purposes.   

“Public resources” are broadly defined to include any property or asset owned by the City 
including, but not limited to, land, buildings, facilities, funds, equipment, supplies, 
telephones, computers, vehicles, travel, and City compensated time.  An official is 
considered making “use” of public resources, including staff time, if the use is substantial 
enough to result in a gain or advantage to the user or a loss to the City for which a 
monetary value may be estimated. (see Government Code § 8314) 

City officials are prohibited from engaging in political activities, including campaigning or 
advocate for or against candidates (including oneself), during City work hours, at City-
sponsored events, and/or while riding on or in City vehicles. 

Further, City officials are prohibited from utilizing any City funds, vehicles, supplies, 
property, equipment, websites, newsletters, or City-sponsored LBTV programming in 
performing any activity related to political campaigning.  

All City officials should also make a clear distinction between any public official, 
campaign, and personal social media accounts and websites to ensure City-run accounts 
and websites are not being used for campaign-related purposes in violation of State law. 
Regardless of whether a City official is running for office, City officials should keep a clear 
distinction between the aforementioned accounts to avoid other issues, such as causing 
records from personal accounts from becoming subject to the Public Records Act or the 
City’s Social Media Policy. 

Please find a memorandum sent on January 26, 2022 regarding the legal restrictions on 
campaign activities.  

ATTACHMENT 1



Mayor and Members of the City Council 
August 15, 2022 
Page 2 

 

 If you have any questions, please do not hesitate to contact our office. 
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cc: Charles Parkin, City Attorney 
Dawn McIntosh, Assistant City Attorney 

 

 



City of Long Beach 
Working Together to Serve 

Memorandum 

  
Office of the City Attorney 

 
DATE: January 26, 2022 

TO: Honorable Mayor and Members of the City Council 
 

FROM: Taylor Anderson, Deputy City Attorney 

SUBJECT: Legal Restrictions on Campaign Activities 

  

Since the 2022 election “season” is fast approaching, we would like to remind 
everyone of some of the legal restrictions applicable to activities associated with 
campaigning for election.  We have attached an excerpt from the “Handbook for Long 
Beach City Officials & Employees” (the City’s Ethics Handbook) which can serve as a 
general ethical and legal guide as you conduct your election related activities.   

Neither this memorandum nor the Ethics Handbook cover every 
circumstance or scenario that you may encounter while involved in the election 
process.  If you have specific issues or questions not covered in this memorandum 
or the Ethics Handbook, please feel free to contact the City Attorney’s Office or the 
City Clerk. 

As a general guiding principle, State law and the City’s own regulations prohibit 
the use of “public resources” for campaign-related purposes.  “Public resources” are 
broadly defined to include any property or asset owned by the City including, but not 
limited to, land, buildings, facilities, funds, equipment, supplies, telephones, computers, 
vehicles, travel, and City compensated time.  An official is considered making “use” of 
public resources, including staff time, if the use is substantial enough to result in a gain 
or advantage to the user or a loss to the City for which a monetary value may be 
estimated.1 

City officials are prohibited from engaging in political activities or services of any 
nature during City work hours.  Likewise, public officials are prohibited from utilizing any 
City funds, supplies, property, or equipment in performing any activity related to political 
campaigning.  The rules may be summarized as follows:  

1) Political Activities During City Work Hours. 

Public officers and employees may not engage in political activities during work 
hours.2 

 
1  Government Code § 8314 
2  Government Code § 3207 
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For purposes of this rule, “during work hours” includes any standard or overtime 
hours that are part of a shift that a public officer or employee is required to work. 
However, a public officer or employee is considered “off-duty” for purposes of this 
guideline when they are on a permitted lunch break, vacation, an administrative 
leave day, or during a public holiday. 

Implementing this rule: 

A. Distribute Materials.  A public officer or employee may not distribute 
political pamphlets, flyers, or other materials, or post political signs while 
on duty. 

B. Campaign Events.  A public officer or employee may not attend 
campaign meetings, rallies or other campaign-related functions while on 
duty. 

C. Telephone Calls.  A public officer or employee may not make campaign 
telephone calls while on duty. 

D. Campaign Activities.  Public officers or employees may not perform any 
other campaign-related tasks while on duty.  This would include making 
copies, stuffing envelopes, writing campaign statements or advocating 
or informing fellow City employees about campaign issues.  Wearing of 
campaign buttons or signs is also prohibited while on duty or while on 
City property. 

2) Use of Public Funds or Resources to Advocate. 

A public officer or employee may not use City funds or resources to advocate a 
partisan position or otherwise use public agency funds or resources to support 
their personal political activities.3 

Implementing this rule: 

A. Office Equipment.  A public officer or employee may not use City copy 
machines, faxes, computers, printers or other office equipment to 
design, make, or distribute political pamphlets, flyers, signs, or other 
materials in support of their own political activity.  To do so would be a 
misuse of public resources. 

B. Telephones/E-Mail.  A public officer or employee may not use City 
phones in support of their personal political activities.  Prohibited 
activities include: making political cold calls, calling any campaign 
organizations with which they may be involved, or otherwise using a City 

 
3  Government Code § 54964; Vargas v. Salinas, (2009) 46 Cal. 4th 1, 24-25; Stanson v. Mott, (1976) 

17 Cal.3d 206, 209-10) 
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phone or equipment (e.g., smart phone) to communicate personal views 
about candidates or ballot measures.  This would include use of City 
provided email addresses to send and receive messages related to 
personal political activities.   

C. Office Space.  A public officer or employee may not use a City office or 
workspace to engage in their personal political activities.  Prohibited 
activities include: holding political meetings, organizing political events, 
preparing arguments, ballot statements, advertisements, and other such 
political activities.   

D. Office Equipment.  A public officer or employee may not use or take 
away City office supplies in support of personal political activities.  For 
example, a public officer or employee may not print off flyers on City 
printer paper, take pens and paper clips for use at a campaign office, or 
use City copiers to make copies. 

3) Appearance in Uniform. 

Employees who wear a City provided uniform required by their employment may 
not participate in any political activity while in uniform.4 

This guideline is self-explanatory.  If a public officer or employee wears a uniform 
that has become associated with a specific position at the City, they may not 
appear at any political function in that uniform even when off duty.  Examples of 
uniformed employees would include, fire, police, code enforcement, animal 
control, and public works crews. 

4) Make Promises. 

A public officer or employee may not promise to provide any person with a gift, 
money, promotion, job, or other form of compensation in return for a contribution 
or vote.5 

Implementing this rule: 

A. Hiring.  A public officer or employee may not promise to hire or appoint 
any person for a City position in return for a contribution or vote for or 
against any candidate or ballot measure. 

B. Salaries.  A public officer or employee may not promise to increase the 
pay rate, salary, or fringe benefits of any officer or employee in return 
for a contribution or vote for or against any candidate or ballot measure. 

 
4  Government Code § 3206 

5  Government Code § 3204 
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C. Gifts.  A public officer or employee may not promise to provide any 
person with money, a loan, or a gift in return for a contribution or vote 
for or against any candidate or ballot measure. 

5) What Public Officers and Employees May Do 

Off Duty Activities.  Acting in their off-duty individual capacity, a public officer or 
employee may engage in any political activities (e.g. campaigning and 
fundraisers). 

A. Hourly Employees.  For purposes of this guideline, public officers and 
employees are considered to be “off-duty” before the commencement 
of, or at the end of, any standard or overtime hours in their shift or that 
they are otherwise required to work.  Public officers and employees are 
considered to be “off-duty” for purposes of this guideline when they are 
on their approved lunch break or when they are on vacation, have taken 
an administrative day, or during a public holiday. 

B. Salaried Employees.  Public officers and employees who are salaried 
employees and do not have a regular shift or hours are generally 
considered to be “off-duty” before the commencement of, or at the end 
of, the City’s normal business hours.  However, some salaried officers 
and employees perform part of their official duties outside of the City’s 
normal business hours (e.g.: appearance at after-hours Council, 
committee and commission meetings).   Salaried officers and employees 
should be particularly careful to observe when they are and are not “off-
duty” for purposes of this guideline.   A public officer or employee is 
considered to be “off-duty” for purposes of this guideline when they are 
on approved lunch breaks or when they are on vacation, have taken an 
administrative day, or during a public holiday. 

C. Political Activities.  Political activities include such things as: attending a 
political rally, participating in a campaign committee, sitting on a phone 
bank, doing campaign-related work, posting campaign signs, registering 
voters, or advocating that persons contribute or vote for or against a 
candidate or ballot measure. 

6) City Sponsored Television Channel; Newspapers and Other Mailings 

Please remember that the rules regarding television appearances on City-
sponsored LBTV and mailings paid for with public funds will change for those 
elected officials who are conducting election campaigns.  Once an elected official 
has filed their nomination papers for re-election or election to another elected office 
(either local, county or state), that person may not appear on the City’s cable 
television channel (except at City Council meetings and other public events).   



January 26, 2022 
Legal Restrictions on Campaign Activities 
Page 5 

 

Moreover, within 60 days of an election (i.e., after April 8, 2022), no mass 
mailings may be sent by or on behalf of a candidate whose name will appear 
on the ballot at that election, per Government Code section 89003. Furthermore, 
newsletters and questionnaires may not be sent out to constituents during 
the campaign period, regardless of whether the incumbent’s name, signature or 
picture is included. 

If you should have any other questions related to campaign activities, please feel 
free to contact the City Attorney’s Office. 

TMA:aag  
A22-00241 
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Attachment 

cc: Charles Parkin, City Attorney 
Dawn McIntosh, Assistant City Attorney 
Gary Anderson, Assistant City Attorney 
Thomas B. Modica, City Manager 
Linda Tatum, Assistant City Manager 
Laura Doud, City Auditor 
Doug Haubert, City Prosecutor 
Monique DeLaGarza, City Clerk 
Ruben Duran, Esq. 
 

 
  



 

Excerpt from the Handbook for Long Beach City Officials & Employees 

POLITICAL ACTIVITY 

 

 

Laws governing the political activity of City officials have been established to: (1) 
safeguard public resources; (2) ensure the government remains nonpartisan and neutral 
in election matters; and (3) protect City employees from pressure to support or oppose 
candidates or ballot measures. 

 

What Is 
Prohibited 
Political 
Activity? 

You may not: 

 use or authorize the use of City offices, stationery, 
telephones, vehicles, equipment or any other City 
property for any campaign activity; 

 engage in fundraising or other campaign activities 
during hours for which you are paid to conduct City 
business; 

 knowingly solicit contributions for or against a 
political candidate or ballot measure from any City 
official or employee.  Soliciting a contribution from 
the spouse of a City officer or employee is 
permissible so long as it is not a subterfuge for 
soliciting the City employee; 

 permit yourself to be solicited for a campaign 
contribution by another City official or employee; 

 receive, deliver, or attempt to deliver a political 
contribution in City Hall, any City office building, or 
in any office for which the City pays the majority of 
the rent. 

 

  



 

Excerpt from the Handbook for Long Beach City Officials & Employees 

POLITICAL ACTIVITY 

 

 

What Is 
Permissible 
Political 
Activity? 

You may: 

 perform volunteer work, endorse* candidates, and 
take a position on ballot measures, as long as 
these activities do not involve the use of City time, 
property, facilities or equipment; 

 use your own funds to make political contributions, 
subject to applicable laws; 

 solicit political contributions from persons other 
than City officials and employees on behalf of 
candidates or ballot measures. 

 use City resources to provide unbiased, balanced, 
and factual information about the purposes, 
provisions and estimated impact of City, state and 
school district bond issues and ballot measures.  
(Remember, however, that City funds may not be 
spent to urge the passage or defeat of any ballot 
measure.) 

*City officials should make clear that they are acting as 
individuals and take all steps to avoid giving the impression that 
the City, as an organization, supports the candidate. 
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