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RECOMMENDATION: 

Recommendation to declare ordinance amending the Long Beach Municipal 
Code by amending Section 10.22.025 relating to parking in front of private 
driveways read the first time and laid over to the next regular meeting of the 
City Council for final reading. (Citywide) 

DISCUSSION: 

Pursuant to your request on September 22, 2009, this ordinance has been 
prepared and is submitted for your consideration. 

SUGGESTED ACTION: 

Approve recommendation. 
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ROBERT E. SHANNON, City Attorney 
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REDLINE 

10.22.025 Parking in front of private driveways. 

A. Notwithstanding any other provisions of this Code or of Subdivision 22500(e) of 

the California Vehicle Code, and pursuant to Section 22507.2 of the California Vehicle 

Code, the owner or lessee of property in the Parking Impacted Area, as that term is 

defined below, may park a vehicle in front of the owner's or lessee's private driveway 

when the vehicle displays a permit (the "Driveway Parking Permit") issued pursuant to 

this szection, provided that no such @errnit may be issued or continue in effect pursuant 

to this €Chapter to permit parking in any private driveway or any street or side of any 

street where parking is otherwise restricted by time, davs or as to specified hours- 
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&Driveway Parking Permits shall be subiect to the following conditions:, 

1. The driveway for which the Driveway Parking Permit is sought must be 

designated for the exclusive use of one household. 

2. The drivewav for which the Drivewav Parking Permit is sought must be at 

least eiqht feet (8') in width. 

3. Issuance of a Driveway Parking Permit does not guarantee a parking space 

if there is insufficient space between other legally parked vehicles. 
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4. Driveway Parking Permits are address and location specific. They may be 

transferred between vehicles registered to the same address. 

5. Driveway Parking Permits shall be issued by the Department of Public 

Works, Office of the City Traffic Engineer on a calendar year basis, and each such 

Permit shall expire at twelve o'clock (12:OO) midnight, December 31St next 

following its issuance. The fee charged for Driveway Parking Permits issued for 

less than twelve (12) months may be reduced in proportion to the time already 

elapsed in the current calendar year for which the Permit would be valid. Fees 

paid for Permits which are revoked by the City Traffic Engineer may not be 

refunded. Permits may be renewed annually by mail. 

6. A Driveway Parking Permit will not be issued for driveways located within 

thirty-five feet (35') of a corner or within fifteen feet ( I  5') of a fire hydrant. 

7. A Driveway Parking Permit will not be issued where parking in front of such 

driveway would pose a safety hazard, in the opinion of the City Traffic Engineer. 

8. A Driveway Parking Permit may be revoked at any time by the City Traffic 

Engineer. 
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x h k P a r k i n g  in front of private driveways may be permitted only in the Parking 

mpacted Area, as that term is defined in Resolution No. C-24607, adopted by the Long 

3each City Council on December 13, 1988, as it may be amended from time to time, on 

'ile in the office of the Director of Development Services. 
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Driveway Parking Permits shall be reviewed and if appropriate, approved by the City 

Traffic Engineer. An application for Driveway Parking Permits shall require, at a 

minimum, the following information:, 

1. 
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;Name of the applicant for the Driveway Parking 

Permit; 

2. 

ddress of 

the property where the driveway is located; 
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. . . . . . 

3. 

-4-A certification that the applicant's 

household is the exclusive user of the driveway; 

4. Name and endorsement of the property owner or the owner's duly 

authorized property manager; 

5. Identification of household vehicles, including license number, make and 

year of each vehicle registered at that address to each household; 

6. Identification of off-street parking spaces available on the property; 
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7. A certification statinq the reason existing off-street parking at the property is 

insufficient to meet the applicant's parking needs; 

8. Such additional information at the City Traffic Engineer may require; 

9. The statement that misuse of a Permit issued under this Section is grounds 

for revocation of the Permit by the City Traffic Engineer. 
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uu -Even/ applicant for a Driveway Parking Permit 

pursuant to this Section shall be required to pay a nonrefundable fee to cover the cost of 

receiving, processing and acting upon the application in an amount established by 

resolution of the City Council, which may be amended from time to time. 

F. Driveway Parking Permits shall be displayed so as to be readily visible from the 

rearview mirror or by such other method as directed in instructions contained in the 

Permit itself. 

r- . The City Traffic Engineer may, from time to time, promulgate rules and 

*egulations, consistent with the purposes and provisions of this Section 10.22.025, to 

'acilitate implementation of the Section. 

EH. - Nothing in this ssection shall be construed to authorize parking on a sidewalk in 

diolation of Subdivision 22500(f) of the California Vehicle Code. 



ORDINANCE NO. 

AN ORDINANCE OF THE ClTY COUNCIL OF THE 

ClTY OF LONG BEACH AMENDING THE LONG BEACH 

MUNICIPAL CODE BY AMENDING SECTION 10.22.025 

RELATING TO PARKING IN FRONT OF PRIVATE 

DRIVEWAYS 

The City Council of the City of Long Beach ordains as follows: 

Section 1. Section 10.22.025 of the Long Beach Municipal Code is 

hereby amended to read as follows: 

10.22.025 Parking in front of private driveways. 

A. Notwithstanding any other provisions of this Code or of 

Subdivision 22500(e) of the California Vehicle Code, and pursuant to 

Section 22507.2 of the California Vehicle Code, the owner or lessee of 

property in the Parking Impacted Area, as that term is defined below, may 

park a vehicle in front of the owner's or lessee's private driveway when the 

vehicle displays a permit (the "Driveway Parking Permit") issued pursuant to 

this Section, provided that no such Permit may be issued or continue in 

effect pursuant to this Chapter to permit parking in any private driveway or 

any street or side of any street where parking is otherwise restricted by time, 

days or as to specified hours. 

B. Driveway Parking Permits shall be subject to the following 

conditions: 

1. The driveway for which the Driveway Parking Permit is 

sought must be designated for the exclusive use of one household. 

2. The driveway for which the Driveway Parking Permit is 
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sought must be at least eight feet (8') in width. 

3. Issuance of a Driveway Parking Permit does not 

guarantee a parking space if there is insufficient space between other 

legally parked vehicles. 

4. Driveway Parking Permits are address and location 

specific. They may be transferred between vehicles registered to the same 

address. 

5. Driveway Parking Permits shall be issued by the 

Department of Public Works, Office of the City Traffic Engineer on a 

calendar year basis, and each such Permit shall expire at twelve o'clock 

(1 2:OO) midnight, December 31 st next following its issuance. The fee 

charged for Driveway Parking Permits issued for less than twelve (12) 

months may be reduced in proportion to the time already elapsed in the 

current calendar year for which the Permit would be valid. Fees paid for 

Permits which are revoked by the City Traffic Engineer may not be 

refunded. Permits may be renewed annually by mail. 

6. A Driveway Parking Permit will not be issued for 

driveways located within thirty-five feet (35') of a corner or within fifteen feet 

(1 5') of a fire hydrant. 

7. A Driveway Parking Permit will not be issued where 

parking in front of such driveway would pose a safety hazard, in the opinion 

of the City Traffic Engineer. 

8. A Driveway Parking Permit may be revoked at any time 

by the City Traffic Engineer. 

C. Parking in front of private driveways may be permitted only in 

the Parking Impacted Area, as that term is defined in Resolution No. C- 

24607, adopted by the Long Beach City Council on December 13, 1988, as 

it may be amended from time to time, on file in the office of the Director of 
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Development Services. 

D. Applications for Driveway Parking Permits shall be reviewed 

and if appropriate, approved by the City Traffic Engineer. An application for 

Driveway Parking Permits shall require, at a minimum, the following 

information: 

1. Name of the applicant for the Driveway Parking Permit; 

2. Address of the property where the driveway is located; 

3. A certification that the applicant's household is the 

exclusive user of the driveway; 

4. Name and endorsement of the property owner or the 

owner's duly authorized property manager; 

5. ldentification of household vehicles, including license 

number, make and year of each vehicle registered at that address or to the 

household; 

6. ldentification of off-street parking spaces available on 

the property; 

7. A certification stating the reason existing off-street 

parking at the property is insufficient to meet the applicant's parking needs; 

8. Such additional information as the City Traffic Engineer 

may require; and 

9. The statement that misuse of a Permit issued under this 

Section is grounds for revocation of the Permit by the City Traffic Engineer. 

E. Every applicant for a Driveway Parking Permit pursuant to this 

Section shall be required to pay a nonrefundable fee to cover the cost of 

receiving, processing and acting upon the application in an amount 

established by resolution of the City Council, which may be amended from 

time to time. 

F. Driveway Parking Permits shall be displayed so as to be 
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readily visible from the rearview mirror or by such other method as directed 

in instructions contained in the Permit itself. 

G. The City Traffic Engineer may, from time to time, promulgate 

rules and regulations, consistent with the purposes and provisions of this 

Section 10.22.025, to facilitate implementation of the Section. 

H. Nothing in this Section shall be construed to authorize parking 

on a sidewalk in violation of Subdivision 22500(f) of the California Vehicle 

Code. 

Section 2. The City Clerk shall certify to the passage of this ordinance by 

the City Council and cause it to be posted in three (3) conspicuous places in the City of 

Long Beach, and it shall take effect on the thirty-first (31st) day after it is approved by the 

Mayor. 
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I hereby certify that the foregoing ordinance was adopted by the City 

Council of the City of Long Beach at its meeting of , 2 0 ,  by the 

following vote: 

Ayes: Councilmembers: 

Noes: Councilmembers: 

Absent: Councilmembers: 

City Clerk 

Approved: 
(Date) Mayor 




