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Recommendation to declare ordinance amending the Long Beach Municipal
Code by amending Section 14.08.170 relating to subsurface installations­
depths, read the first time and laid over to the next regular meeting of the
City Council for final reading. (Citywide)

DISCUSSION:

Pursuant to your request on August 9, 2016, this ordinance has been
prepared and is submitted for your consideration.

SUGGESTED ACTION:

Approve recommendation.

Very truly yours,

CHARLES PARKIN, City Attorney

By
AM . WEBBER
Deputy City Attorney
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1 REDLINE

2 14.08.170 - Subsurface installations-Depths

No person shall install any conduit, duct, shoring structure or tunnel within three

feet (3') in any right of way at a distance of less than two and one half feet (2%')

below established grade of the gutter of aill' rlqht-of-way., or install any shoring

structure, main pipe or service pipe in any right of ","ay at a distance of less than

three feet (3') below estab lished grade of the gutter of the right of way, or install

any hazardous liquid main pipe or service pipe in any right of way at a depth less

than that required by applicable federal and gtate regulations, except

Installations such as manholes, culverts, and catch basins, within three feet (3' )

provided that '....here , by reason of the construction of any tunnel, storm drain ,

structure, pipe, conduit, or other subsurface structures, it is not possible to make

such installation at such distances below the established grade of the gutter of

tHe right-of-way will,.--!Refl require the City Enginee r's approva l. may, at his or her

discretion, upon satisfactory showing of necessity or the public benefit, grant a

spec ial permit for the installation at a distance of less than two and one half feet

(2%') or three feet (3') below the established grade of the gutter of the right of

'....ay or the surface of such other public place. /\ shoring structure shall include,

but is not limited to, tieback rods and supporting structures, over excavat ion on

right of way, Caisson/golider piles, and Ralmrl Brace system. For all other

installations below the estab lished grade of the right-of-way, the City Engineer

may, at his or her discretion, upon receipt of sufficient evidence of necessity or

public benefit, grant a special permit for these installations. A shoring structure

shall include. but is not limited to, tiebacks. excavation, caisson/soldier piles. and

raker/brace system. Tiebacks shall include, but is not limited to, the steel tendon,

coupler, bearing plate, anchor plate, and element made of cementitious or similar

material anchoring the tieback tendon in the soil or rock. For any structure left in

place within the public right-of-way, applicants shall provide to the satisfaction of
1
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the City Engineer the as-built construction drawings and electronic files in current

Geographic Information System (GIS) formal, as per the latest official City datum

plane to be used to update the City's GIS.

A subsurface shoring system that requires tieback rods pursuant to a permit

issued under this Chapter shall be detensioned and removed when tho shoring

structure is no longer required due to the construction of a permanent retaining

structure to maintain the stability of the embankments . The City may issue an

administrative citation and impose administrative penalties for violation of and

failure to satisfy these requirements in accordance '....ith Chapter 9.85 of this

Code.This Subsect ion shall apply to a proposed subsurface shoring system

requiring tiebacks pursuant to a permit issued under this Chapter. When the

tiebacks are no longer required due to the construction of a permanent retaining

structure to maintain the stability of the subterranean structure , the tiebacks shall

comply with the following:

1. Remove the tiebacks installed within eight feet (8') below the established

grade of the right-of-way.

2. For any proposed tieback left in place between eight feet (8') and twenty

feet (20') below the established grade of the right-of-way, applicants shall

pay to the Public Works Department a mitigation fee, as determined by

City Council Resolution, for each tieback or portion thereof. This fee will

be refunded upon proof of the entire tieback removal.

3. Where the tieback is allowed to remain in place at more than eight feet (8')

below the established grade of the right-of-way, de-tension , decouple and

remove the last extension of the tendon installed.

4. For any portion of the tieback made of cementitious or similar material left

in place between eight feet (8') and twenty feet (20') below the established

grade of the right-of-way, the compressive strength shall not exceed two

thousand (2,000) pounds per square inch (psi).
2
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5. Tiebacks shall maintain a minimum of two feet (2') clearance from any

existing utility line or subsurface structure.

6. The City Engineer may modify the tieback requirements if extensive utility

lines are present in the area or the street is on the Paving Moratorium List.

Exception: The City Engineer shall have the author ity to exempt City-owned

projects.

The City may issue an administrative citation and impose admin istrative penalties

for violation of and failure to satisfy these requirements in accordance with

Chapter 9.65 of this Code.
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ORDINANCE NO.

AN ORDINANCE OF THE CITY COUNCIL OF THE

CITY OF LONG BEACH AMENDING THE LONG BEACH

MUNICIPAL CODE BY AMENDING SECTION 14.08.170

RELATING TO SUBSURFACE INSTALLATIONS-DEPTHS

The City Council of the City of Long Beach ordains as follows:

Section 1. Section 14.08.170 of the Long Beach Municipal Code is

amended to read as follows

14.08.170 Subsurface installations - Depths.

A. No person shall install any conduit, duct, shoring structure or

tunnel within three feet (3') below established grade of any right-of-way.

Installations such as manholes, culverts, and catch basins, within three feet

(3') below the established grade of the right-of-way will require the City

Engineer's approval. For all other installations below the established grade

of the right-of-way, the City Engineer may, at his or her discretion, upon

receipt of sufficient evidence of necessity or public benefit, grant a special

permit for these installations. A shoring structure shall include, but is not

limited to, tiebacks, excavation, caisson/soldier piles, and raker/brace

system. Tiebacks shall include, but is not limited to, the steel tendon,

coupler, bearing plate, anchor plate, and element made of cementitious or

similar material anchoring the tieback tendon in the soil or rock. For any

structure left in place within the public right-of-way, applicants shall provide

to the satisfaction of the City Engineer the as-built construction drawings

and electronic files in current Geographic Information System (GIS) format,

as per the latest official City datum plane to be used to update the City's

1
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GIS.

B. This Subsection shall apply to a proposed subsurface shoring

system requiring tiebacks pursuant to a permit issued under this Chapter.

When the tiebacks are no longer required due to the construction of a

permanent retaining structure to maintain the stability of the subterranean

structure, the tiebacks shall comply with the following:

1. Remove the tiebacks installed within eight feet (8') below the

established grade of the right-of-way.

2. For any proposed tieback left in place between eight feet (8')

and twenty feet (20') below the established grade of the right-of-way, applicants

shall pay to the Public Works Department a mitigation fee, as determined by City

Council Resolution, for each tieback or portion thereof. This fee will be refunded

upon proof of the entire tieback removal.

3. Where the tieback is allowed to remain in place at more than

eight feet (8') below the established grade of the right-of-way, de-tension,

decouple and remove the last extension of the tendon installed.

4. For any portion of the tieback made of cementitious or similar

material left in place between eight feet (8') and twenty feet (20') below the

established grade of the right-of-way, the compressive strength shall not exceed

two thousand (2,000) pounds per square inch (psi).

5. Tiebacks shall maintain a minimum of two feet (2') clearance

from any existing utility line or subsurface structure.

6. The City Engineer may modify the tieback requirements if

extensive utility lines are present in the area or the street is on the Paving

Moratorium List.

C. Exception: The City Engineer shall have the authority to

exempt City-owned projects.

D. The City may issue an administrative citation and impose

2
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I hereby certify that the foregoing Ordinance was adopted by the City

administrative penalties for violation of and failure to satisfy these

requirements in accordance with Chapter 9.65 of this Code.

Council of the City of Long Beach at its meeting of , 2016,

by the following vote:

Section 2. The City Clerk shall certify to the passage of this ordinance by

the City Council and cause it to be posted in three (3) conspicuous places in the City of

Long Beach, and it shall take effect on the thirty-first (31st) day after it is approved by the

Mayor.

City Clerk

Councilmembers:

Councilmembers:

Councilmembers:

Absent:

Noes:

Ayes:
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